Maxim Nyansa en O&i trainen voor een beter toekomstperspectief in Ghana

Begin juli 2016 startte er in Ghana een bijzonder opleidingstraject. Vanuit Maxim Nyansa krijgen 10 jonge afgestudeerden uit arme gezinnen de mogelijkheid professionele en praktijkgerichte trainingen te volgen, dat hen een beter perspectief op de arbeidsmarkt biedt. O&i ondersteunt dit initiatief en traint de studenten in de SCRUM-methodiek. Een spannende en leerzame periode. Niet alleen voor de Ghanese studenten, maar ook voor Diana van der Stelt (één van de initiatiefnemers) en O&i.

Springplank in ICT

Maxim Nyansa is een sociale IT startup, opgericht door Diana van der Stelt, Benedicta Nkansah en Stanley Dankyira, met de missie om jonge mensen in Afrika een beter loopbaanperspectief te bieden met behulp van ICT.
Diana vertelt: “In de meeste Afrikaanse landen is de sociale afkomst nog steeds een cruciale factor voor een goed toekomstperspectief. Ghana is hierop geen uitzondering. Zonder een sterk sociaal netwerk is het moeilijk om een eerlijke kans te krijgen op de arbeidsmarkt. Daardoor blijven veel talentvolle jongeren na hun opleiding werkloos of vinden een baan ver beneden hun opleidingsniveau. Daarnaast zijn de opleidingen in Ghana vooral theoretisch georiënteerd en missen jongeren waardevolle praktijkkennis, wat vooral in de IT-wereld erg belangrijk is. Na hun studie zijn deze studenten dan ook minder interessant voor organisaties. Maxim Nyansa wil hier verandering in brengen en deze jongeren een beter toekomstperspectief bieden, door ze aanvullende trainingen te geven, gericht op het werken in de praktijk.”

Leren is ontwikkelen

Frank Wiersma (Managing Partner O&i, red.): “In onze dagelijkse werkpraktijk zien we de omgeving duidelijk veranderen. De maatschappij zoals wij die nu kennen, vraagt om een continu aanpassingsvermogen van organisaties én van mensen. Als organisatie adviseurs ondersteunen wij organisaties om adaptief en wendbaar te kunnen zijn. Hiervoor is inhoudelijke ontwikkeling van ieder mens en daarmee ook de organisatie essentieel. Echter deze mogelijkheden zijn helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. De initiatieven van Maxim Nyansa sluiten uitstekend aan op onze visie in het continu ontwikkelen van mens en organisatie. Wij leveren graag een mooie bijdrage, door vanuit de O&i Academy trainingen aan te bieden aan jong talent in Ghana”.

Trainingsprogramma

Diana: “Elke zomer doen we een trainingsprogramma in Ghana, dat mede wordt ondersteund door Nederlandse organisaties en vrijwilligers. We selecteerden 10 jongeren met een Bachelor of Master in IT op zak. Een team van Nederlandse en Ghanese IT professionals traint deze jongeren in persoonlijke en professionele vaardigheden, zoals SCRUM, PrinceII, IT architectuur en programmeren. Na deze trainingen zijn de studenten klaar om te werken in een professionele omgeving. We zien nu al veel enthousiasme ontstaan vanuit Ghanese bedrijven. Een eerste bedrijf meldde zich onlangs aan om enkele trainees na de zomer een baan te willen aanbieden. En daar doen we het voor!”
Stephen Ofori, 23 jaar en pas afgestudeerd aan de Technische Universiteit in Kumasi, is een van de trainees. Hij kijkt uit naar de zomer. Hij zegt: “Iedereen kan IT leren, maar niet op een professionele manier. Dat is  waarin Maxim Nyansa minder bevoorrechte studenten, zoals ikzelf, gaat bijscholen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het trainingsprogramma én vooral de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling ons gaat helpen meer uit onze talenten te halen.”

Praktijklessen van O&i

Vanuit O&i trainen elk jaar twee collega’s met veel enthousiasme de Ghanese studenten in het toepassen van de SCRUM-methodiek. Naast het feit dat het trainingsprogramma een mooi initiatief is, spreekt vooral het persoonlijke en bijzondere verhaal achter stichting Maxim Nyansa aan.
Als je in Ghana van lagere komaf bent en niet beschikt over het juiste netwerk, dan zijn je kansen op een goede positie in de arbeidsmarkt nauwelijks aanwezig. Door deze jongeren te verrijken met de juiste vaardigheden, kunnen we niet alleen hen ondersteunen in hun loopbaan, maar bieden we hun gehele familie een beter toekomstperspectief. En dat door gewoon te doen wat wij hier in Nederland dagelijks doen: het geven van een praktijkgerichte trainingen. Het is een fantastische kans, niet alleen voor deze jongeren in Ghana, maar zeker ook voor onze collega’s persoonlijk. Naast de ervaringen die wij daar gaan delen, krijgen we er mooie nieuwe ervaringen voor terug. We mogen proeven aan een bijzondere cultuur en doen internationale ervaring op.

Cultuurverschillen

Diana: “Het verzorgen van een training in Ghana is totaal verschillend aan het geven van een training in Nederland. Bijvoorbeeld het  werktempo ligt lager bij tropische temperaturen. Daarnaast zijn er cultuurverschillen op sociaal vlak. Een Afrikaanse student zal niet gauw zijn docent tegenspreken of zeggen dat iets onduidelijk is uitgelegd. Om een zo goed mogelijke match te creëren tussen de Ghanese trainees en de Nederlandse trainers, krijgen beide partijen vooraf een cross-culturele training.”
Het openlijk delen van fouten, dat is in Nederland vrij normaal, maar in Ghana is dat niet het geval. Proefexamens bijvoorbeeld, nemen we anoniem af. Maar ook het durven stellen van vragen tijdens de training of andere vorm van interactie, zullen we extra moeten stimuleren.

Perspectief op de toekomst

De start van het trainingsprogramma nadert en de laatste voorbereidingen zijn in volle gang. “Het programma van deze zomer is een try-out en naar verwachting het begin van veel meer trainingsprogramma’s,” zegt Diana. “Daarnaast zijn er plannen om verder te bouwen aan de professionalisering van IT in Ghana. We doen ook projecten op middelbare scholen om daar IT te introduceren. Verder is onze ambitie om naast de stichting een commercieel bedrijf met een sociale doelstelling op te zetten in offshore software testing.”
Spreekt het verhaal van Maxim Nyansa je aan en wil je helpen? Lees dan meer over de organisatie en de mogelijkheden op www.maximnyansa.com